"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



diumenge, 30 de novembre del 2014

El Castelló medieval a la Casa Matutano. I alguna idea factible...



























L´altre dia anava jo pel centre de Castelló per qüestió tecnològica quan de sobte i afortunadament es va convertir en etnològica: una ullada per la finestra de la casa Matutano, eixa on es van signar les Normes de Castelló, i vaig veure muralles, estris, pedres... em vaig transportar en el temps. El Castelló medieval. Costums, oficis, festes, jueus, moriscos... 
A més n hi havia un home ja major amb qui vaig comentar fotografies, límits de muralles... Portal de l´Aigua, portal del Migdia... premis i anècdotes... total, que dues imatges (de l´exposició) antigues eren de la seua autoria. Són aquestes:



Es tracta de Vicente Forcada Martí La primera foto és de les restes de la torre dels Alçaments a l´edifici del Col.legi d´Arquitectes de Castelló al carrer Ensenyança. Malgrat ell va parlar amb l´alcalde ho van tapar tot.
La segona és la torre de Sant Pere a la plaça de les Aules. Esta ere més complicat... i també l han soterrada.

D´acord. Però ací és quan jo em calente i comente que a altres indrets de la ciutat s´hagueren pogut mantindre les restes descobertes, per tindre algo d història, com fa la resta del món civilitzat. Després il.lustraré amb exemples. No vaig a desvetllar el que l´home savi em va dir, però estava prou en la meua línia.

Així que aneu que val la pena. Ací podeu fer un tast:































Aquesta us sonarà als seguidors del blog:


http://hoanghoat.blogspot.com.es/2012/05/el-portal-de-laigua-i-el-tram-progres-o.html

http://hoanghoat.blogspot.com.es/2013/02/i-ara-el-portal-del-migdia.html

Solucions que he trobat a altres llocs per respectar les restes històriques i en conseqüència la Història perfectament factibles ací, verbi gratia on han soterrat el Portal del Migdia, per marcar on anava el traçat de les muralles... a Castelló no posem res, pa què?:

Oviedo
Vila-real
Reus

 Com diu el vaina eixe de la tele... ¡ Y SI NO, DESMIÉNTEMELO !

7 comentaris:

  1. Bon reportatge Juanjo. Es qüestió de voluntat, no de pressupost. Només amb les subvencions que rep Mediterráneo es podria salvar el patrimoni o almenys una part com ho demostres a les fotos. Quan es comenci a mostrar el passat i defensar-lo per part de les autoritats serem més lliures.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Juanmi. M´agrade la teua frase: "Es qüestió de voluntat, no de pressupost". I la darrera !
      I bon exemple el del periòdic. Curiosament he desestimat una foto de l´exposició: notícia diari Mediterráneo on parla del TRAM. Confón el portal del Migdia (MEDIEVAL) amb fragmento de la muralla LIBERAL. Anècdota però il.lustrativa. També ho vam comentar el sr. Vicente Forcada i Juanjo/protestó.

      Elimina
  2. Dices que dos imágenes antiguas eran de ese señor. Pues yo no veo al señor por ningún lado. :-D
    Cuando tenga tiempo te mandaré unas fotos de la “conservación” oculta de restos antiguos de Burgos (muralla, Iglesia de San Román) y si me dejan, de algún sitio más. Lo más triste, curioso, o llámalo como quieras, es que las indicaciones de esos restos pasan desapercibidas para la mayor parte de los ciudadanos, que ven las marcas en el suelo y se piensan que es una chaladura sinsentido del Ayuntamiento.
    Y me sumo al comentario de Juanmi, es cuestión de voluntad.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igual no me he explicado bien, je,je. Las fotografías fueron tomadas por él. Si se amplían se puede observar en el subtítulo de cada foto su autoría hace ya muchos años.

      Y si pinchas en el enlace de su nombre sale su página, hay que re-pinchar en "el autor". Igual lo cambio de forma directa, que ahora estoy viendo el Valencia-Barça. El Barça de naranja... què poca vergonya també !

      Sí, envíame los restos de Burgos ! Gracias ! No serán muy adecuadas esas indicaciones, ja,ja.

      Saludos, a la plaça Juan XXIII ya le queda poco... tb te la envío.

      Elimina
    2. J.J., he corregido el texto para mayor claridad, eso sí, el enlace no hay manera: sale la página inicial de su "biblioteca virtual". Es cuestión de navegar por las palabras... ;-)

      Elimina
  3. Esperem que els polítics cuiden el patrimoni.

    ResponElimina
  4. Uf ! Difícil ho veig, Xavi. Si dóna vots sí, si no no. I açò no importa perquè no es fomenta, qüestió de voluntat com coincideixen els amics Juanmi i J.J.

    ResponElimina