"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.diumenge, 14 de febrer de 2016

Johan Cruyff i la història del braçalet. Rectificació: no hi havia censura.


Johan Cruyff fitxa pel Barça la temporada 1973-74: campions de Lliga, històric 0 a 5 al Real Madrid (17-febrer-1974). Encara no és capità com s´aprecia a la imatge contra el C.D. Castellón dues setmanes després, 3-març-74, altre 5 a 0, un gol del director Cruyff amb cadeneta però sense braçalet. El nº 6 albinegre sembla Cayuela. Crònica del partit amb un Castellón admirable:


A la temporada següent, 1974-75, és nomenat capità, això sí, lluirà? braçalet de color blanc...

9 febrer 1975, expulsat a La Rosaleda
  ...fins l´ 1 de febrer de 1976 on ja apareix amb la senyera habitual que coneixem, ara ha fet 40 anys, contra l´Athletic de Bilbao (2 a 1) poc després de la mort del Dictador Franco (20-nov-1975) Thonys blaugrana ho explica molt bé:


Doncs una vegada aclarit cal rectificar l´entrada en la que m´esglaie per la possible censura a una col.leció de cromos. Recordem:

No em digueu que no pareix un pegamot, no arriba a categoria d´oximoron, com la samarreta blanca mes almenys resulta antiestètic.
L´àlbum que jo tinc retallat és Escudos y equipos temporada 75-76:Altra pàgina explica que és un curiós segon àlbum de la temporada per completar el primer d´Ediciones Este, sense imatges individuals dels futbolistes, això sí, crec que la temporada correcta es la 75-76:

Em puc enganyar però recorde que els amiguets ens la vam fer en conjunt (ja ens havíem fet cadascú la nostra de cromos de jugadors, també la conserve sense tapes, d´ Editorial FHER) i al final el vam sortejar o el destí va voler que me´l quedare jo.

Por lo tanto, us deixe amb el geni que va canviar la Història blaugrana, El Barça és més que un club:


3 comentaris:

 1. De sabios es rectificar, aunque tampoco me habría extrañado que estuviera censurado. Pensando con un poco de adivinación, la censura sería previa y no le dejarían salir al campo con una bandera "maldita".
  He mirado mi álbum, de la temporada 74-75, y las fotos son, casi todas, individuales y con campos vacíos, por lo que apenas se ven brazaletes en los jugadores. Los únicos que he visto son del Zaragoza (en azul) y del Valencia (rojos o negros).
  Como sabio has ejercido la rectificación pero como adivino me has defraudado, jejeje.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Efectivamente la censura existió (no en cromo, sí en vida real) fuera o no autoimpuesta. A nadie se le ocurrió salir con otras banderas hasta la "transición" y llegó Cruyff, tb supongo le exhortarían a ello. Era "moda" de un solo color en contraste con camiseta, nuestro CD castellón de rojo (finales de los 70) hasta que surgió nuestro Cruyff, D. Juan Planelles. En otro capítulo lo ilustraremos, aunque ya comenté algo en la entrada "gloriosa" dedicada a su persona:

   "em va confirmar que la va buscar ell, altra dada que reflexa un compromís, una rara forma de ser..."

   http://hoanghoat.blogspot.com.es/2011/05/juan-planelles-futbolista-costumbrista.html

   Gracias por el comentario una vez más, aunque me vituperes como adivino, ja,ja.

   Elimina
  2. Castellón con mayúscula, que somos "puristas"

   Elimina