"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dimarts, 12 de desembre del 2017

Vila romana del camí de Vinamargo. Parla el silenci.



Pueden enmudecer los humanos, pero hablará el silencio. 

Manuel Rivas escriu esta frase, aquest oximoron, a la columna de hui El futuro de los antepasados, (punxar per llegir-ho) així com: la memòria històrica, com el canvi climàtic, és una veritat incòmoda. Això deguen pensar quan es van trobar aquest imprevist al jaç del barranc de Fraga els canalitzadors de l´obra i els Creontes* d´aleshores: Colló, açò molesta, incomoda almenys, més història, més diners... què no ho sotarrarem com els portals de l´Edat Mitjana?
Doncs no sé si per l´intervenció de Mnemòsine, deesa grega de la memòria i mare de les muses, o igual degut a altre tipus de canvi més pragmàtic, el de governadors a la vila contemporània, el cas és que podem recordar la història de la nostra xicoteta nació, Castelló. I si cada persona és una nació, com cita Rivas al personatge de l´Ulisses, la fem present a la nostra, el blog.

Us recomane visitar la vila romana del camí de Vinamargo o Villamargo, al barranc de Fraga, a Castelló. Deixe algunes imatges meues fetes amb bona voluntat però com que no m´aclarisc a publicar el vídeo (MP4) pose enllaços que us il.lustraran, amb tota la història, vídeo en 3 dimensions, pdfs explicatius, de tot.


També un vídeo del 2011 (Youtube) de Mielprades, on es veu com era abans de la consolidació definitiva, durant les excavacions, on s´aprecia millor el procés:

L´equip d´arqueòlegs dirigit per Joaquín Alfonso Llorens i Ana Miguélez González (germana de l´amic Melquiades, aprofitant que el riu Sec no passa per Valladolid...) va escarbar la terra per esbrinar la història castellonenca. Està tot molt ben explicat als panells que adjunte però em van cridar l´atenció dos paràgrafs de la informació de Castellón arqueológico...

Dentro del conjunto de la vivienda hay que señalar un espacio muy interesante que se sitúa en el límite oeste. Se trata de una pequeña habitación absidal flanqueada por varias habitaciones cuadrangulares. La hipótesis propuesta por los investigadores es que se trata de un área que tuvo una funcionalidad religiosa, tesis corroborada también por el hallazgo, en la estancia contigua, de un suggrundaria12 dentro de una fosa cubierta con una tegula con su ajuar cerámico que acompaña al pequeño difunto.

La única bien documentada es una sala rectangular, situada en la esquina noreste, que conserva el pavimento original.
No vam veure el paviment (zona foto principal) però de qualsevol forma, tot ha quedat ben documentat. La deesa Fortuna ens ha ajudat a poder apreciar aquestes pedres que ens parlen.

   




















Letrina.



Anacronismes amb el plàstics.

Spero vos placuerit, salutem.

*Creonte, rey de Tebas, el que castigó a Antígona por defender la dignidad de las víctimas.
En aquest cas s´ajustaria més la dignitat de la història.

7 comentaris:

  1. Muy interesante. Me has dado donde me duele, que la época romana (casi nada) es una de mis debilidades. He hecho un pequeña navegación por los enlaces que indicas y me he sorprendido de la cantidad de yacimientos que hay a pocos centenares de metros de Castellón. Hasta veo uno que queda cerca de nuestras casas.
    No hace mucho estuve en la Villa Romana de La Olmeda, que es una auténtica pasada en cuanto a mosaicos y buena conservación ( http://www.villaromanalaolmeda.com/ ) y queda relativamente cerca de Siberia. y hace un par de días se difundió la noticia de otro hallazgo (o no tanto, que los expertos ya lo sabían pero quería evitar a los posibles saqueadores que ahora vendrán como buitres) también muy cerquita de Siberia ( http://www.diariodeburgos.es/noticia/ZB87E5D6A-EDE1-FB62-6F8CA8B39C8C3E7B/20171216/un-tesoro-oculto-en-huermeces ) aunque en la versión web no es muy explicativa y hay que leerse la versión impresa.
    Cerca de mi casa también aparecieron restos de una calzada romana, pero era más importante hacer la nueva estación del tren.
    Y sorpresa lo de la arqueóloga. Ya nos pondrá al corriente su hermano cuando nos juntemos.
    Gracias por ilustrarnos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De nada, me alegro de que te guste la cuestión, lo desconocía.
      El que queda cerca es este de Vinamargo...
      El de la Olmeda efectivamte es una pasada, la instalación, abundancia de mosaicos... ojo que hay unos que parece el símbolo nazi, menos mal que los romanos "fueron" antes.
      El otro debe estar equivocado porque pone diario de Burgos en lugar de Siberia, je,je. Espero no haya expolio...
      Eso pasa, que según donde aparezcan y otros muchos factores... se conservan o no.
      ¡Gracias a ti por el comentario!

      Elimina
  2. La vila de Vinamargo és més antiga que la de La Olmeda, que és baix-imperial. Les viles d'aquesta època son més riques perquè la població rica havia abandonat les ciutats degut a les càrregues que suportaven en aquestes i va tornar al camp on constrüien viles impressionants tipus Piazza Armerina en sicilia.
    Bones fotos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per lo de les fotos ! però sóc un "diletant". I també pel comentari, doncs ets un erudit en aquesta matèria i moltes altres (i si no t´ho inventes...) noooo, és broma, que ets un home del Renaixement.
      Un punt flac, el futbol, ha,ha, i bé que fas...
      Molt xula la Piazza Armerina.
      Salutacions!

      Elimina
  3. Respostes
    1. Claro que sí, amigo, aunque casi nadie lo sepa. Copio el ENLACE que ya está en el texto:

      http://www.castellonarqueologico.es/yacimientos/la-plana-ii/vinamargo/

      Entra, pincha RUTA y hay un espléndido mapa. Grosso modo: Ronda Este-camino Villamargo (hacia el Grau)en la rotonda donde desgraciadamente se ven prostitutas apartadas por la hipocresía de la sociedad. (No se ven, no existen... otro tema)Por ahí no pasas, hay un camino siguiendo el barranco de Fraga, vas unos 2 km y allí está la villa romana (en coche hay sitio para aparcar). También se puede ir andando por un espacio adecuado para ello y parece ser que van a hacer un centro de interpretación, como en la Magdalena i Castell Vell. Espero te haya servido algo de ayuda.
      ¡Saludos!

      Elimina
    2. Pues aquí está ya la noticia del futuro CENTRO DE INTERPRETACIÓN:

      http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/castellon/consell-licita-centro-interpretacion-villamargo_1117295.html

      Elimina