"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.diumenge, 8 de juny de 2014

S.D. CERVANTES F.C. precursor del C.D. Castellón.


En la Junta General (20-07-1922) de la Sociedad Deportiva Cervantes F.C. se acordó, por unanimidad, el cambio de nombre del equipo por el de Castellón F.C. (enseguida C.D. Castellón)
Heraldo de Castellón

Mentre uns demanen referèndum, altres fan anacròniques desfilades i la majoria se´n va a cremar la seua pell de forma ridícula, nosaltres abordarem la història albinegra, ara que el 18 de juny es compliran 25 anys del darrer ascens a 1ª divisió, com ens recorda Enrique Ballester al Levante:

Hui tractarem el capítol del indubtable precursor del C.D. Castellón, la S.D. Cervantes F.C., breument i anecdòticament, sense intenció de clavar-nos en idees, (o almenys de forma suau i inevitable) doncs cadascú té el seu credo polític.

El Cervantes F.C. és l´equip fundat a Castelló (es creu que en 1916) recolzat pel Centre Republicà, format per treballadors i que lluïa els colors de la bandera tricolor republicana, valga la redundància, primer sense i després amb estel al pit, per acabar tenyida de verd amb la coneguda estrella blanca.
El team va arribar a campió regional l´any 1921.
La veritat és que tot va sorgir d´un dolç engany. Es volia un club amb el nom de la ciutat però no resultava gens fàcil. Els espavilats directius del Cervantes van tramar una estratagema fent signar cartolines en blanc com a contracte als confiats equipiers, mentre els convidaven a orxata i fartons al Círculo Mercantil, per a després presentar-les sota el nom de C.D. CASTELLÓN. Els jugadors es van enfadar pel gran afecte que tenien a l´equip cervantí, sobretot Martínez, el nostre Salao. Finalment i en la pràctica tots ho van acceptar, entre ells il.lustres com el citat, Alanga, Queral... i el 26-07-1922 jugaven amb samarreta blanca, pantaló negre i l´escut dissenyat per Tomás Colón que coneixem.

Més i millor informació a esta pàgina històrica de Miguel Ángel Serer al fòrum de les Penyes PPO:


Com podeu comprovar, d´ací són les imatges que publiquem i comentem, originàries de ...Y fuimos albinegros de José Luis Tirado, Josety. Aprofitem per citar la resta de fonts consultades per confeccionar esta entrada:  
En el escudo de tu historia (Conrado Marín i Miguel Ángel Serer)
Del Sequiol a Castalia de Josety
 
Any 1919, quan s´aconsegueix el Campionat local. Podem apreciar uns jovenets equipiers amb samarreta republicana:
López, Varella (Nelo), Alanga, M. Sos, Gallego, Queral (Cap de segle), V. Sos (Sentet), Enrich (Fornero), Gimeno (Gallo), F. Sos (Manobre) i Pinto I.

28-02-1920 contra el F.C.Barcelona (reserva), amb l´estel com a escut.
V. Sos, F. Doménech, Gallego, Torres, Alanga, Marcos, Martínez, Vicent, Aliaga, Varella i Queral.Pin del Cervantes F.C. amb motius dels ideals i de la terra. Ho dic, em sembla preciós, independentment de rotllos polítics. Esta imatge és propietat absoluta de l´amic Miguel Ángel.

Com a anècdota, podríem pensar doncs que l´orígen del Club Deportivo Castellón és republicà, després en 1933 desapareix per sanció federativa en època republicana i como ave-fénix resurge de sus cenizas en la temporada 1939-40...

En el renacimiento del C.D. Castellón, la Guerra Civil y la victoria de las fuerzas del general Franco tuvieron su influencia, puesto que desde el nuevo régimen político se favoreció la rehabilitación del club, desaparecido por sanción federativa en época de la República.
(Inici de Del Sequiol a Castalia de Josety)

Crec que va ser més per imperatiu històric que pel Caudillo però ahí queda. Molt després va vindre la Monarquia i ací apareix el futur rei Felipe VI com a socio protector de mérito del C.D. Castellón des de 1983. Pàgina de Salvemos al CDCS, Rincón del aficionado, ens ho recorda l´omnipresent Miguel Ángel:


A veure si és veritat, fa mèrits i ens manifestem tots els albinegres a favor del nou rei. No ho crec, mentrestant hem recordat a l´històric Cervantes F.C. team antecessor del PAM PAM ORELLUT. Annex a l´acta del matx:
El Cervantes F.C. va continuar existint, no és el mateix club que el C.D. Castellón. Hi ha múltiples proves, per exemple, el fet de que els dos equips van inaugurar el camp nou de Vila-real el 17 de juny de 1923 (pàg. 56 de ...Y fuimos albinegros) i entrades de partits que es conserven, com esta d´agost de 1925 contra el C.D. Villarreal.


Estes dades ja havíen aparegut a l´entrada bloguera de JUAN AGOST, l´equipier reserva.
Si voleu saber qui va guanyar, Cervantes o Castelló, visiteu-la...
 

2 comentaris:

 1. Respostes
  1. Gràcies Xavi per l´opinió i per fer-te SEGUIDOR DEL BLOG, tot i que ja ho eres abans.

   Quin seria el crit d´ànim del Cervantes F.C.? més val no especular...

   Ens quedem amb el més bonic de la història: PAM PAM ORELLUT !

   Elimina