"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dissabte, 28 de desembre del 2013

Noverint universi... Bufanúvols es muda.



Noverint universi, sàpiguen tots els castellonencs Bufanúvols s´ha traslladat, l´han traslladat. No és innocentada, malgrat la data.

Bufanúvols, fent cluixir les fulles de pell de rabosa adobada de lo seu llibrot, va començar a referir tota la conquesta que en ratlles, garramanxos i samboris tenia apuntada.
(del capítol Lo retorn de Tombatossals)

Com nul hom diu res ho diem nosaltres: l´escultura de Melchor Zapata va desaparèixer de la seua ubicació prop de Tombatossals i Arrancapins, ni rastre... vaig anar a preguntar als bous de Lledó, amics meus, no sabien res; àdhuc algun polític, tampoc coneixia la notícia.
Després d´un dia de fort vent a Castelló, sens dubte provocat pel nostre protagonista com una mena de protesta, ja m´ha desvetllat Schopi, més parladoret hui que Barli, que Bufanúvols s´havia enfadat perquè l´allunyaven de Tombatossals i del seu company de conlloga. Està al mateix carrer més cap al nord, al costat del Segon Molí, on veurà més gent però també tindrà més trànsit de cotxes. Això no li importa, el que no li sembla bé és el nom del carrer on és, pot haver confusions...

La foto és antiga, aneu in situ i de pas saludeu a totes les escultures ( o estàtues? ) dels voltants.

Estic atrevit hui i ho manifeste amb dos destarifos remember:

Recupere el que vaig publicar fa tres anys sobre el Segon Molí (torne a estar abandonat) a l´enllaç.
Aleshores escrivia: hi ha rumors que diuen posaran un cap de Fabra, no sé si el alcalde o el faraó. Al capdavall han plantat a Bufanúvols, menys mal !
  
I el comentari en valencià antic a la maniera de i sobre la novel.la de Joan Andrés Sorribes (amb qui la vam analitzar al club) de títol Noverint universi, com l´encapçalament de l´entrada:

Car sia a tots sabut que haverem la reunió e jatsia faltaren qualque hom vam xalar d´allò pus. Misser Joan ens va dar explicacions de la novel.la tro ens van fer fora car era tard.
Vam xarrar de tot un poc i pusc dir que vam gaudir. Mercès al autor per sa presència.

(Que em perdonen els puristes l´atreviment)
 

5 comentaris:

  1. Al menys ja s'ha aclarit el misteri... Negatiu per a l'Ajuntament que ens ha fet passar uns dies d'ensurt. Ara al menys ja està "alineat" amb els seus companys de conlloga.. El nom de la linia deixem-lo estar..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Cagueme, només falta Tragapinyols per completar la conlloga del gegant Tombatossals. A vostés quan els faran l´escultura?...

      Esperem que a la nova assignatura de Cultura del Poble Valencià no només enseyen tortu... vull dir bous al carrer i els parlen als xiquets un poc d´orígens, història, mitologia... perquè com diu el poeta conegut per vosté Josep Porcar amb precises paraules:

      "Heus! Castelló seria inversemblant sense els nostres mites... De fet, no existiríem."

      Elimina
  2. Acapu, artista i un dels més de mil Ximos que conec, ens recorda que el vent fred ve del nord i es veuen els tres en tirereta, així que està ben ubicat; això si, també es lamenta del nom del carrer. PODRIEN CANVIAR-HO I POSAR A JOSEP PASCUAL TIRADO O TOMBATOSSALS o... el nom d este blog, ja,ja,ja

    ResponElimina
  3. Misser Hoangho, i què li sembla "carrer del bou Atunero"? Jo crec que seria perfecte i faria justícia, muuuuuuuuuuuu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això haurem de buscar un carrer per a que estigue en tirereta amb els bous de Lledó i per descomptat i previament encarregar una escultura-estàtua seua a algun artista de confiança. Muuuu (bon cap d´any)

      Elimina