"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dimarts, 24 d’abril del 2012

25 D´ABRIL, tot i que vam perdre.

Quadre de Felip V al museu de Xàtiva.



25 D´ABRIL... la batalla d´Almansa... Felip V cap per avall... dia de Sant Marc (felicitats al company Marcos, tot i que això del sant ja no s´estila, tot i que siga en realitat Marcos Alberto, tot i que sóc un parlaor) dia que lleva cuarentena ens recorda Julio, (aquell Filípides corredor) o sease, 40 dies d´aliteració o repetició de temps atmosfèric.

Aila se´n va a commemorar l´efemèride jugant a pàdel als peus de la torre de Castàlia, on abans hi havia un trinquet, esport eminentment valencià. Metàfora.

Jo me´n vaig al teatre del gloriós Raval, a un acte vulgarment qualificat panca. Trenta anys fa d´un aplec a la plaça de bous ( a vegades es gasten amb fundament ) amb Lluis Llach, Joan Fuster... i diu que ens posaràn imatges d´aquell dia ¿llunyà? i tot.



Tombatossals haurà de tornar a la realitat i no només al cinema de dibuixos animats. Es veu que sota les illes Columbretes hi ha un potosí d´or negre i estan estudiant com foradar-les per fer-nos rics els castellonencs. Fa anys van ser els militars els qui mataven el rato allí i els pardalets de forma colateral i eufemística.

Tombatossals haurà de tornar amb la seua conlloga i les seues naus per la sèquia de l´Obra a fer fora els filisteus usurpadors que ens volen conquerir i aniquilar.

Llibre de Joan Francesc Mira. El tinc dedicat per ell, tot i que no li agrada signar.


Post reconquesta:

Enquesta tancada: efectivament eixos bandarres i golfantes de la foto (a la dreta del bloc) són els meus amics al pub Particular una nit de l´any 97.

Els Columbrets són Reserva Natural, reserva marina i parc natural per decrets del Consell del País Valencià i el Ministeri... borbònic.

 
  

 

12 comentaris:

  1. Victoria del ejército borbón franco-español que cerró el camino de Madrid al pretendiente Carlos.

    ResponElimina
  2. ja sabie jo que no t´entusiasmarie...

    El 25 de abril de 1707 un ejército aliado anglo-luso-holandés presentó batalla a las tropas borbónicas en la llanura de Almansa sin conocimiento de los importantes refuerzos que éstos últimos habían recibido. Así, la victoria borbónica en la Batalla de Almansa fue muy importante, pero no decisiva para el final de la guerra. El ejército aliado se retiró y las fuerzas borbónicas avanzaron hacia el levante, tomando Valencia, recuperando Alcoy y Denia (8 de mayo) y Zaragoza (26 de mayo), y posteriormente Lérida, tomada por asalto el 14 de octubre (de recuerdo particularmente ingrato es el episodio de la toma y posterior incendio de Játiva, la cual había resistido hasta el 20 de junio).13 Las consecuencias políticas de la batalla de Almansa fueron importantes. Animado por su abuelo Luis XIV y escarmentado por los resultados de su política de compromiso previa, Felipe V encargó a un trío de consejeros los primeros pasos para el establecimiento de una reforma unificadora de la Corona española. Se abolieron los fueros de Valencia y Aragón, y esto se efectuó mediante los Decretos de Nueva Planta. En Cataluña posteriormente pesarían en el ánimo de los catalanes de otras zonas. A pesar del envío de un ejército por el hermano del archiduque Carlos, posteriormente cayeron también Tortosa (julio de 1708) y Alicante (abril de 1709). (WIKIPEDIA)

    El cas és que les conseqüències per a nosaltres van ser roins. Un "genocidi polític" opine J.F. MIRA al llibre esmentat:

    "Parlar de «genocidi», en aquest cas, pot resultar massa dur i excessiu, però si hi afegim el qualificatiu de «polític» ja s’acosta de prop a la realitat històrica. Genocidi, segons els diccionaris, és «la destrucció premeditada d’un grup humà (racial, nacional, lingüístic, religiós, etc.)». En el sentit estricte, una destrucció per extermini físic. En el sentit genèric, destruir l’existència del grup humà com a grup, no físicament persona a persona. Un genocidi cultural és destruir una cultura, un genocidi lingüístic és destruir una llengua, un genocidi polític és destruir un país com a país: la seua estructura política, el seu govern, les seues lleis, les institucions, els tribunals, l’administració, la moneda, etc., i en definitiva «la imposición y mudanza de costumbres» i la reducció a l’«uso, forma y pràctica de gobierno» d’un altre país. Imposició, mudança i reducció, per la força de les armes. Quan un país és destruït i suprimit com a entitat política, no resulta excessiu qualificar aquesta destrucció amb els termes més durs i rigorosos".

    A tot açò ere l´excusa per parlar de les COLUMBRETES, je,je.

    ResponElimina
  3. Al final he optat per quedar-me a veure al Madrid com a bon espanyol. He vist tant afectats als madridistes hui per la injustícia de l´eliminació blaugrana que vaig a recolzar... me pendré tres aspirines i a vore què passe... GUTEN TAG !

    ResponElimina
  4. Misser Hoangho, vaja vostè amb compte. M'ha telefonat el Garxo i m'ha dit que en represàlia per la publicació de la foto del quadre de Felip V cap per avall, ell, amb els seus collons, li pegarà la volta al Tombatossals de l'avinguda de Lledó. I també que la Vall d'Alba presentarà candidatura olímpica, però això és un altre tema...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estimat bou Atunero, imagine et refereixes a Garxolí del Senillar. Este personatge ja va ser derrotat per Tombatossals, així que tranquil. De totes formes, quins contactes té vostè! Només falte Mouriño o el Rei.

      Què mala pata! Cristiano ha fallat un penal i el Madrid ha sigut eliminat... Jo pense que darrere està la Merkel, si averigües algo ja ens ho xarres. Guten tag i Wie schön!

      Elimina
  5. Misser Hoangho! Garxolí m'ha tornat a telefonar. Diu que un que li diuen El Cureta li ha proposat d'organitzar el partit del tercer i quart lloc de la Champions. Han pensat que la seu podria ser la plaça de bous de la Vall d'Alba, que per favor li ho comente a Platini. Jo li he dit que hi estic d'acord sempre que a mi em deixen entrar a pasturar al Camp Nou. ¿Vostè que en pensa, misser Hoangho?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé si aconsellar-te que t´apartes d´estes amistats o fer-me soci teu i acompanyar-te a can Barça. Tengo unas ganas looocas... t´han proposat fer-te trajes graaaatis o anar a puticlubs o en su defecto vaqui-clubs ? Recorda que ets un bou bebedor però decent ! Mouuuu !

      Elimina
    2. Vostè ja sap, misser Hoangho, que els bous anem despullats, per tant, no necessitem "trajes". Jo, concretament, tampoc vaig als vaqui-clubs, no sé si se'n recorda que fa temps que sóc semental i per tant no pague per fer-ho, sinó que cobre.

      ¿Vol acompanyar-me a can Barça a pasturar? Muuuuu... Definitivament es confirmen les meues sospites: ¡vostè té ànima de bou!

      Elimina
    3. perdona l´oblit, com canvia la cosa ! ja,ja.

      jo vull anar al Camp Nou com una mena de conjur després d anar al Bernabeu. Tota la setmana estic amb dolor de cap i estrany... a vegades sí m´agradaria ser un bou per a pegar cornades. No sabia que els animals tenieu ànima !

      TITO, TITO ! la expresió "fer el tito" canviarà de significat ?

      Elimina
  6. No m'agraden els reis, ni les reines, ni los imperios ni los bribones.

    Sí que m'agrade veure a Cristià Ronald...

    ...fallant un penalti. I també veure a Sergi Rams enviant balonades a l'espai exterior.

    Sí sí sí :)

    ResponElimina
  7. t´has destapat com un blaugrana "contumaz", ja,ja.

    Al teu bloc LAS COSITAS DE ACAPU estàs potenciant la nostra llengua. Enhorabona per segona vegada.

    ResponElimina