"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



diumenge, 9 de juliol del 2017

L´escut de Castelló i del C.D. Castelló


Els escuts, com tot, evolucionen. L´escut de Castelló així ho ha fet al llarg dels temps i ho vam comprovar a magnífica exposició octubre passat al Museu Etnològic del carrer Cavallers. Anem amb alguns dels més antics, els dos inicials els podeu apreciar a les façanes de Santa Maria, el primer es podria datar entorn de l´any 1420:




Escut del Llibre Verd de 1588 i resum dels principals elements:






















Mes com diu l´amic J.J. tot ho portem al Castelló futboler, fem un salt en el temps i farem incidència en les nostres dèries, investigant elements que ens interessen per diverses raons. 
Ens situem l´any 1837, 1ª Guerra Carlina, la vila castellonenca és partidària dels lliberals, assetjada per l´exèrcit del general Cabrera i s´alçarà la muralla liberal. Al 1843 ja no sé si les Corts del Regne o la regina regent Mª Cristina de Borbón-Dos Sicilias atorga a Castelló el títol de ciutat i això sí l´Ajuntament aprova eixe mateix any un nou escut, el del llebrer i llop que fuig, el que encapçala aquesta entrada, el que ens interessa.
Després el 3 de juliol de 1873 la ciutat s´erigeix en cantó independent dins la federació de la 1ª República Espanyola, situació fins finals de 1874 on s´inicia la restauració borbònica. Al 1923 dictadura de Primo de Rivera. Poc abans, 20 de juliol de 1922 es crea el C.D. Castellón, Tomás Colón disenya l´escut. Açò vam escriure a En Albinegro sobre la qüestió:

Escudo del C.D. Castellón. Picotazos históricos 


Àguila o voltor com diu la tradició? ... figuraven eixos animals simbòlics a l´escut del Salao i la resta d´equipiers de l´equip fundacional dels anys 20?



Si el sr. Colón es va basar en l´escut de la ciutat imperant com pareix el més llògic, és un águila i resulta factible que aparegueren els animals a la porta del castell... en qualsevol cas, l´au també ha evolucionat amb els dissenys i sembla més un àguila que voltor. No obstant això continuarem amb la tradició i dessitgem molta sort a la nova penya Voltor Albinegre de l´amic i company de Centenari Albinegre Vite !
  
Pam Pam orellut !!

* Obri altre debat anecdòtic: És un centurió la figura que apareix al sostre de plens de l´Ajuntament? (darrera imatge) :-)

5 comentaris:

  1. Les xarxes socials han matat els comentaris... però igual ajuden a difondre l´entrada.
    Agraït per l´espectacular acollida de la mateixa!

    ResponElimina
  2. Cuanta historia! yo vengo aquí como a clase, cuando entro aprendo jejeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero te resulte amena la historia, amigo. Es interesante conocer orígenes de nuestro querido club, de nuestros símbolos, de la ciudad. Somos unos "localistas empedernidos" je,je. ¡ Cualquier dia nos vemos por Castalia !

      Elimina
  3. Comentario tardío por ocupado primero y por olvidadizo después. Entrada curiosa de búsqueda de los orígenes del escudo de la ciudad y, como no podía ser menos, del CDC.
    Más fáciles tenemos los orígenes del nuevo club de baloncesto que acaba de ascender a la ACB en mi ciudad. A falta de fútbol bien está el basket. Todo sea por las pelotas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Contestación tardía tb, ahora te leo... ya sabes que nos gusta la historia, lo local y cómo no el CDCS.
      Baloncesto: ¡a ver si es el ascenso es definitivo!
      Aquí tb hay club pero el caballero D. Dinero nos lo está arrebatando. Yo añado: y las ganas de arramblar con todo el deporte de la capital. Como dice un seguidor del blog q bien conoces y asiduo al pabellón ¿qué pensará el club de baloncesto local, que lo hay? Efectivamente hablo de Vila-real, desde luego a mí me sentaría fatal.

      Elimina