"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



diumenge, 16 de febrer del 2014

JUAN AGOST, l´equipier reserva.
























equipier difuminat és Juan Agost Archilés i formava part del C.D. Castellón quan va néixer el Sequiol, l´any 1923. És una mena de soldat desconegut albinegre, no té la glòria de mites contemporanis com Alanga o Martínez el Salao, això si, la va disfrutar al seu moment quan va marcar goal al gran Zamora en la inauguració del citat Sequiol dejándolo con la boca abierta com ens diuen les cròniques. O era amic del periodista de l´època o era prou bò perquè segons ...Y fuimos albinegros de José Luis Tirado Josety va ser molt comentada la incorporació d´Agost II al invencible Reserva (9-09-1923) guanyant 3 a 1 contra Les Corts (pàg. 71) i el 16 de març de 1924 contra un esbroncat Levante destacaron Marcos, Sos y Agost II (pàg. 75). Pense que este Agost II és el mateix perquè el seu germà Vicente va jugar més tard de 1928 al 31 i per dates quadre prou la trajectòria de Juan. 
El Levante era la víctima favorita, en Nadal de 1923 se daba gracias a Dios pel també 2 a 0 (pàg. 71) i Agost jugava en eixe darrer partit del Campionat. 

No sé si és avantpassat meu, ja m´agradaria, si era Agostet, de la branca dels Blancos... si algú sap alguna cosa i pot aportar...  ¡ albricias !   

Com tot no pot ser bonic, apuntar que l´equip de la foto de dalt era conegut com el Ce De Puntos per deixar-se guanyar contra el València... (pàg. 71) no rajeu massa, era pràctica prou habitual en aquells temps... i ara també...

Ací teniu trajectòria i amb permís (llibertari per la meua part) dels amics Conrado i Miguel Ángel la seua resenya a En el escudo de tu historia, la coneguda afectuosament que no irreverent com Bíblia Albinegra; a la pàgina 22, com l´any de la fundació del nostre club ! Un senyal.


 I ací el capítol gloriós de la inuguració oficial del Sequiol; llibre ...Y FUIMOS ALBINEGROS de Josety (pàgs 66-67):

Moltes gràcies per esta feina i ara continuem perquè en les curioses entrades del C.D.Villarreal també ve el nom d´Agost. Serà el mateix, va anar després allí i recordem que les temporades aleshores no eren com ara, anaven per anys naturals i els campionats duraven menys. 
Agost ja va ser a la inauguració del camp de futbol vilarealenc un 17 de juny de 1923 amb el C.D. Castellón 4 - Cervantes F.C. 1 (pàg 56)




Tot i que estes històriques entrades són a la pàgina del Vila-real C.F. és prou evident que es tracta d´altre club: altre nom, altre escut, altra samarreta... va desaparèixer l´any 1936. L´actual Vila-real C.F. va nèixer el 1947. Només recordar-ho, és un fet històric. Però això es altra història. Preferisc acabar en una frase d´esta setmana de Enrique Ballester en estos temps menys bucòlics que els del viejo campo del Sequiol: 

Son 11 tíos con la camiseta correcta, con el escudo adecuado.

* A Un rayo de luz en las sombras , revista regional de l´any 1923, trobem tresors.
* A les estadístiques de En el escudo de tu historia es recullen els partits oficials disputats i per tant gols. De ahí que Juan Agost aparegue sense cap.

7 comentaris:

  1. Jo tinc el blog 'patrimoni en extinció' per si el vols seguir.

    ResponElimina
  2. Ets una màquina Hoanghoat ! Felicitats per la teua pasió !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Juanmi, m´ha agradat el teu blog, m he fet seguidor i he convidat a amics a seguir-lo, com t he dit m´alegre de trobar a algun bloguer preocupat pel nostre patrimoni cultural i tú a més a nivell del País Valencià ! jo em quede més "casolà". Ets Juanmi "l´albinegre" ?
      Un plaer.

      Elimina
  3. Molt bé, misser Hongho! Ara investigue vosté sobre la nissaga Atunero. De segur que en aquell equip hi havia algun Atunsito o Atunoso. Allò quan els bous i els humans estàvem agermanats i jugàvem al futbol junts.

    ResponElimina
    Respostes
    1. per què em diu Hongo ? he,he, brooma. Com açò és històric i seriós li diré, estimat bou, que no conec footballistes en eixe nom però que a l´Ecuador hi ha un equip, el Manta F.C., el qual és conegut com "Atunero" !

      Canviem de camp: és Atunero un manta ?

      Elimina
  4. "Delicioso el artículo en tu blog, una vez mas. Puro albinegrismo y realidades históricas, honor a los equipiers" T.V.

    Una vez más, "me quito el cráneo". A.M.

    "lo d les entraetes del final diexa clar "la gran mentira" del 90 aniversari groquet... molt gran com escrius! D.G.

    ResponElimina
  5. Aquests articles d' arqueologia albinegra son impresionants .

    De ben segur , de viure el ínclito maestro Chencho , t'haurie incorporat a la pleyade de colaboradors. L.R.

    ResponElimina