"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dimecres, 29 de juliol del 2020

Castell Vell de Castelló, estiu de l´any del virus.

 


Uns treballs que ara, en aquest estiu, i des del passat mes de juny, és reprenen amb la recerca de la muralla del tercer recinte, amb estudi al llarg de sis setmanes de quatre zones delimitades: el poblat, la torre albarrana, la rampa d'accés i la neteja del tram de l'antic camí andalusí, que està ubicat a la "sang dels moros", que proporcionava accés des del pla a la part nord del castell. Treballs que constitueixen el punt de partida de la feina arqueològica per a futures intervencions i traçats de noves rutes de visita.

"No hi ha dia millor..." (Drosi del Raval)

Tradicional visita estiuenca al castell i la Magdalena, malgrat la calor, a descobrir novetats, a escoltar el sò de les xixarres, als nostres orígens. Ahí estan l´arqueòleg Joan Palmer i el seu equip "escarbant" la terra de ma terra... molt amablement i breument m´explica l´actualitat. Estan en el procés de fer aflorar una casa del poblat, com es pot apreciar a la part inferior de la muntanyeta, sota la ermita i el castell.

Li pregunte per la següent novetat a la vista i m´aclareix que açò pot ser un llenç o troç de muralla o un afiançament d´una casa... després m´indica com arribar a la "sang dels moros", crec va dir per una sendeta, la veritat és que vaig suar per pujar i també per baixar... encara queda feina per poder denominar així l´accés (si no em vaig enganyar que no crec)




Detall de la zona d´excavació 1 de la campanya 2020: muralla del tercer recinte. Plànol de Joan Baptista Porcar de 1931.

Arribem a la sang dels moros, roques ferruginoses que han donat peu a la llegenda. Mai les havia vist in situ, la veritat, i és molt bonico... 




Després de baixar vaig re-veure l´audiovisual del Centre d´Interpretació, deu minutets d´història que ací podeu gaudir, la chica del MUCC molt amable en les seues explicacions.

Audiovisual del Centre d'Interpretació Castell Vell

I res, vaig conquerir el castell altra volta i tot suat cap al plà... seguirem atents a les evolucions i farem honor al títol de localista que l´amic Joan Antoni m'atorga.

 

2 comentaris:

  1. Boniques vistes les que ara podem tenir de la sang...
    Mai les havia contemplades sense tant de brossam. Quan ens wueda per descobrir!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, tant de bo continuen els treballs i puguem gaudir de la nostra història.
      Un plaer comente un expert com tu.

      Elimina