"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



divendres, 25 de juny del 2010

ATAPUERCA , el llibre de la Prehistòria.



ATAPUERCA és un llibre en el que van apareixent nous elements que ens informen sobre la Prehistòria de l ´Home. Alguns sabuts diuen que és una espècie de negoci en el que van brollant descobriments a poc a poc. Beneïts descobriments que van construint una novel.la, una història apassionant, la de l´evolució.
Qualsevol persona inquieta es fa alguna pregunta: cóm éren aquells éssers? com vivien? eren ja humans ? Si no ens posem d´acord sobre fets recents de la nostra Història, imagineu si serà difícil saber tot el que passava fa un munt d´anys. Atapuerca ens dona algunes pinzellades importants i nogensmenys ens deixa nous interrogants.
Trobem al europeu més antic (mandíbula) : 1.100.000, 1.200.000 d´anys? Tant se val, que algun Homo sapiens actual se m´enriurà. En qualsevol cas, és una joia, com el bifaç batejat com a "Excàlibur" (una espècie d´ofrena), com el crani 5 "Miguelón"(en honor d´ Indurain, ací ho batejem tot) el qual dona imatge a Hoangho, un Homo heidelbergensis d´uns 400.000 anys, però molt ben conservat.
No oblidem al célebre personatge Homo antecessor, qui em va furtar el títol de veritable avantpassat comú de Neanthertals i Homo sapiens. Ni als sis individus devorats de la Gran Dolina ( primer testimoni de canibalisme de la Història). Tranquils, d´això fa uns 800.000 anys... Ni un lloc màgic, la Sima de los Huesos, on aparèixen 33 homínids d´uns 400.000 anys en una fossa de 13 metres de profunditat, amb misteri inclòs.
Es una sepultura?... Va ocòrrer una catàstrofe natural?... Van ser devorats per un depredador?
Es un llibre en final obert, je,je. El "cap d´ este clan", JUAN LUIS ARSUAGA, qui en sap molt al menys d´açò, aposta per la primera teoria: representaria la evidència més antiga de pràctica funerària.
Hi ha moltes més curiositats, per exemple, no hi havia esquerrans, no d´idees, es que gastaven la mà dreta. Alguns patien sordera... una "xiqueta de 530.000 anys" (Benjamina) discapacitada a qui la "família" cuidava...
Ara estan abordant la cova del Elefante, on segur ens esperen sorpreses als il.lusos com jo. Les disfrutarem. Carpe diem.

1 comentari:

  1. Han obert un nou MUSEU a BURGOS sobre el tema de l´evolució, però ja capte que no us apasione massa, je,je. Podeu visitar les ruïnes del PLANTÍO...

    ResponElimina