"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dimecres, 16 de juny del 2010

"El clan de l´ós cavernari", el nostre passat.



Ayla, la xiqueta Cro-Magnon i un grup de Neanthertals ens introdueixen en el apassionant mòn de la Prehistòria. La qui realment ho fa és JEAN M. AUEL, autora nordamericana. La Prehistòria és un puzzle, però esta versió ens il.lustra, ens aproxima a la vida dels avantpassats, a les relacions entre els extinguits neanthertals i "els altres", es a dir, nosaltres els Sapiens, per què ens pareixem més del que creiem a estos clans de l´antigor, amb el mag Mog-ur, la curandera Iza i uns personatges que es comuniquen, van construint un pensament i un llenguatge, un art emergent... conté explicacions molt bones sobre cóm serie la seua vida, costums... recorde una imaginativa però curiosa, com és ignorar com si foren morts als qui feien el mal, una condemna en vida. També altres més empíriques, com la del pensament abstracte, "els records" (instint animal), la màgia...
Altra molt literaria és la de la regla en les femelles, amb batalla de tótems pel mig. No poden faltar la caçera del mamut, bons i roïns (algo maniquea, per fer-ho novelesc), la bellesa de la natura i tots els ingredients màgics, mai millor dit, que fan d´esta novel.la un paradigma de la Prehistòria, la resta de la sèrie es veu que són més del mateix. Agradarà a les dones en concret pel paper reivindicatiu de la xiqueta protagonista, desafiant els costums atàvics del clan.

2 comentaris:

  1. Maniatic tio ¿te puedes creer que este libro lo dejé a medias?, me aburrió soberanamente y ha sido de los pocos que no he sabido digerir :-(, igual es que me pilló en mal momento y no supe "leerlo", tocará replantearse el retomarlo.

    ResponElimina
  2. Xiquet, no t´endivine cap llibre, je,je, igual si eres afeccionat a la Prehistòria o un Homo Heidelbergensis com jo tens guanyat "un humo".

    ResponElimina