"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dimecres, 14 de novembre del 2012

Un rayo de luz en las sombras.


Un rayo de luz en las sombras.
  
Este títol tan miguelhernándezsià correspon al d´una revista regional de l´any 1923. Les pàgines fan referència al nostre Club Deportivo Castellón quan només contava un anyet de vida i fa una semblança d´alguns equipiers dins un folleto de exaltación del fútbol. El preu era de 50 cèntims, parlava del València C.F. i altres equips, de La mujer y el niño en el Campo de Deportes... atents al fons i sobretot la forma d´aquest document amb prosa de l´època, ens embriagará de júbilo i ens deixarà sense respiració empíricament, lluny de vocablos soeces y epilépticos.
    
Açò ho tinc GRÀCIES al company de l´Associació Centenari Albinegre Fernando Sos i en darrera instància del seu amic Manuel Personat. Per cert hi ha una foto del seu avi, Teodoro, qui jugava al Castàlia equip, no stadium, paraula que m´encante, la feia servir ma uela Magdalena:
  
- Ja von aneu al stadium a l´entreno, xiqüelos ? 

Tornem a l´antigualla... hi ha que llegir-ho en xicotetes dosis perquè només en la primeres fulles Castellón y el Fútbol (amb majúscula) ja nomene a Próspero Merimée, Goya, Dickens, Ibsen...




En altres pàgines, alguns equipiers que ja coneixem i formen part del nostre patrimoni cultural albinegre:  el mite José Alanga i el familiar Vicente Martínez el Salao !! També Planchadell, tots ells del C.D.Castellón primigeni. De igual forma apareixen jugadors del Cervantes F.C. de Castellón, com E. Provinciales, José Beltrán i el porter Joaquín Blanch, el president del club Antonio Meseguer i altre president, el del comité provincial de Castelló Vicente Vilar. 

Tots parlen de partits, equips, records i... stadiums.



 





Al meditabund Martínez ja li vaig dedicar una entrada, recordem-la:


Encara tinc més documents de l´ínclit Salao però a veure si agafem sobredosi... ho deixaré per altra ocasió. Espere paladegeu les imatges de hui.

Un raig de llum en les ombres...

Notícia: puc avançar que dins dels actes del 90 aniversari del CDCS, anem a muntar una exposició fotogràfica a partir del dia 1 de desembre a l´Edifici Moruno del Grau de Castelló. Ja veureu què xulo.
 

4 comentaris:

  1. Hosti, misser Hoangho. Quins pantalons més bonics duien en aquella època. Fins i tot hi cabria jo, que tant m'he aprimat, muuuuuuu

    ResponElimina
    Respostes
    1. Atunero, t´has quedat en lo extern, ha,ha. Si q eren amples si, en contrast als dels anys 80. No has vist la referència als bous q fa l´escrit final?
      "La mujer, lirio lleno de sensibilidad, y el niño, sagrado capullo... no pueden permanecer como espectadores... en plazas de toros...
      el fútbol tiene un valor fundamental... el de atraer a la mujer y al niño... les resguarda de hondos y graves quebrantos físicos y espirituales..."

      BRUTAL. Llàstima el tenim incomplet i no sabem on arriba el paroxisme de l´autor.
      I els bous al Campo de Deportes ? MUUUUUUUUU

      Elimina
  2. Vaya tesoro!!! Me ha encantado. Esa exposición no me la pierdo, espero más info.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estas perlas no entran en la exposición. Será de fotos y ha surgido algún problemilla pero que no parará la ilusión de la Comisión. Se hará.

      Estoy de acuerdo, para mi también es un tesoro.

      Elimina