"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



diumenge, 3 d’agost del 2014

Records albinegres. Troballa a Palma de Mallorca. Tomás Ramos.


























Abans la polilla, lepidòpters, bitxets o el que siga es foten el paper antic d´este rotativo gráfico semanal MALLORCA Deportiva, trobat a Palma fa més de vint anys exposat a la porta d´una llibreria de vell. L´amic César i jo vam tornar de l´illa amb un fum de variades samarretes discotequeres, sense veure els coneguts contraforts de la catedral de la ciutat, amb pertinents ensaimades i amb el periòdic com a tresor. Em va cridar l´atenció llegir de reüll El Castellón jugó..., vam entrar ipso facto i el vaig comprar a cualquier precio. O igual no va ser el titular i sí la vena a manera d´aurèola dels tres sants albinegres de la dreta: sant Pizá, Sant-olaria i sant Guillén (ex-jugador i entrenador aquella temporada)  

El cas és que us deixe lo publicat referent al C.D. Castellón 2 C.D. Mallorca 0 (aleshores no era monàrquic) partit disputat a Castàlia el 21 de desembre de 1947, darrer de la 1ª volta: portada, crònica de l´encontre per Jaime Nos, director de Mediterráneo i classificacions de la temporada 1947-48, quan érem cocuers de 2ª divisió després de 6 temporades consecutives a 1ª divisió, on jugava el C.D. Alcoyano, el Real Oviedo guanyava 7 a 1 al Real Madrid (estos sí ho eren de monàrquics) i Gilda causava furor cinèfil.
Així mateix es fa referència a Castellón de la Plana a l´inici del diàleg entre Tofol i Juanet: el típic tierra de naranjas; una veritat, cantera inagotable de jugadores de fama, i una falsa creença, paisanos de Ribalta.

En realitat va jugar Emilio Guillén, no Paco Guillén (portada) qui era l´entrenador. L´alineació segons Mallorca Deportiva: Higinio; Guillén, Gil; Pascual, Mesita, Santolaria; Tito, Balaguer, Marcet, Hernández i Pizá. Els gols de Marcet i Gil, com es narra a la crònica.   




























Tornem a la península i ens quedem amb imatges de Del Sequiol a Castalia de Josety, per veure la plantilla d´eixa temporada i també curiositats:


Entrenats pel mític Paco Guillén com s´ha dit, al vell camp del Sequiol, com diu l´himne.
El 16 de novembre se torna a jugar a Castàlia, així que el 21 de desembre contra el C.D. Mallorca allí va tindre lloc el partit.
Alineació al Del Sequiol a Castalia: Higinio; Guillén, Gil; PAUET, Mesita, Santolaria; Tito, MURILLO, AMAT, Hernández y Pizá. Goles: Gil y AMAT.

Observem diferències: PASCUAL és cognom de PAUET, és el mateix, però la resta (MURILLO, AMAT, BALAGUER, MARCET) són tots efectivament jugadors del CDCS aquella temporada. MARCET va ser el golejador, així ho diu el mateix Josety en el texte, per tant va jugar. Desconec si ho va fer Balaguer o Murillo.

Curiós el Portero al costat del trainer i descobrir al recentment mort TOMAS RAMOS RAMOS junt a Higinio i prop de Juan Soria. Als tres vaig tindre el gust de conèixer-los en vida, amb més o menys intensitat i diferents circumstàncies. 
En realitat Ramos no va jugar eixa temporada sinò a partir de la següent 48-49 i va ser màxim golejador de l´equip la 49-50. Foto de Del Sequiol a Castalia:

 

El nostre humil homenatge amb el capítol dedicat a ell de En el escudo de tu historia , de Conrado Marín i Miguel Ángel Serer:




4 comentaris:

  1. Mira, a tercera divisió surt l'equip del meu barrí (sóc del Clot de Sant Martí de Provençals, municipi que va ser agregat el 1897) de Barcelona, el San Martín, al que les autoritats franquistes li van canviar el nom: es deia (i es diu) Martinenc.

    Però amb el permís de tothom, em quedo amb la Rita Hayworth.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vaja, altra casualitat i curiositat. A més hem après lo del Martinenc.

      Doncs tinc més informació amb foto de Rita al periòdic, la deixarem per altra ocasió. En este cas et comprenc, ha,ha. "Mas no comparto". Aquella va ser la dècada gloriosa del nostre club. Gràcies pel comentari Enric !!

      Elimina
  2. Tu de donde sacas todas estas cosas? madre mía la bilbioteca albinegra

    ResponElimina
  3. Hola, perdona retraso en contestar, vacas.
    Ya digo que tengo el síndrome de Diógenes, guardo todo lo relacionado con el C.D.CASTELLÓN. Este "se me apareció" en Palma hace muchos años, como he contado. ¡ Saludos veraniegos !

    ResponElimina