"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.diumenge, 3 de maig de 2015

Itinerari pel Castelló republicà.El dissabte 25 d'abril del 2015 es va realitzar l'itinerari Castelló republicà en el Templet del Parc Ribalta. Van assistir unes 20 persones amb la guia de Joan Miquel Palomar.
Es un recorregut pels carrers de Castelló. Un camí per saber com era la ciutat abans de la guerra civil i conèixer els moviments urbanístics. Però què resta hui d´aquest Castelló republicà ? Podem observar les cantonades, cartells i algú escut que el franquisme i, sobre tot, la urbanització ha deixat.

(Itinerari Castelló republicà / Patrimoni històric / Grup per la recerca Memòria Htca. de Castelló)  

Tot i que hui el CDCS es proclamarà campió de lliga de 3ª divisió abordem temàtica històrica, abandonada darrerament al blog, així com la literària... Fantàstic resum i fotos (Francesc Durà) a la pàgina del Grup de la Memòria Htca. de Castelló de l´itinerari en el que vaig prendre part el 25 d´abril... també la cultura a tots alcança... ací el teniu:


El blog Patrimoni en extinció també tracta l´itineri de forma breu, per Joan Miquel, guia del mateix: 

Aportaré humilment alguna foto i comentari meus:

 Carrer Saragossa. "Carners-seria, salazones"

Vàries generacions s´interessen per la nostra història.

Llacet republicà. Façana Correus. (Perdó pel dit)

   Pedra catedral. Plaça de la Herba. Alguna polèmica he presenciat motivada pel text.

Escut del Sindicat de Regs (correspon al de foto 1 de l´enllaç itinerari) En front del ex-pub Mow !

A la porta del Mow, com quan érem joves. (foto 8)
 


Sagrada Família. Els Frares. "Mercado" (foto 4)

Ronda Vinatea. "Cases barates"

Post-itinerari: tertúlia amb cervesa al Nou Roca, sede oficial dels G-4s.

* A la foto d´encapçalament de l´edifici de Correus cal observar l´escut al merlet del que es parla. Llàstima no puguem veure foto de prop on s´aprecien detalls, com el llop i el llebrer.

* L´escut del templet del parc Ribalta (dubte suscitat amb amic):

6 comentaris:

 1. Gràcies pel resum al reporter, segur ens servirà per fixar-mos quant passem i explicar als xavals. Jo sempre tinc la pena de no poder transmetre tot el que hem rebut dels nostres pares i avantpassats a les noves generacions, paraules, tradicions, costums.. És difícil però al menys intentar-ho. :-)

  ResponElimina
 2. Gràcies pel resum al reporter, segur ens servirà per fixar-mos quant passem i explicar als xavals. Jo sempre tinc la pena de no poder transmetre tot el que hem rebut dels nostres pares i avantpassats a les noves generacions, paraules, tradicions, costums.. És difícil però al menys intentar-ho. :-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Usa el wasap con tus chavales y te harán más caso. Y si les adjuntas un vídeo, mejor todavía, que así no les da pereza salir de casa y lo guardarán para el futuro.

   Elimina
 3. Otra vez despertando recuerdos. Es que no paras. De las fotos nada más recuerdo claramente el edificio de correos. Del resto ni idea, ni siquiera de la fachada del Sindicat de Regs, frente a nuestro Glorioso Mow, que es lo que me ha vuelto a poner 30 años encima.

  ResponElimina
 4. Gràcies, de nou, al reporter i amic Juanjo. Ens veiem al Roca !

  ResponElimina
 5. Gràcies pels comentaris, vinc de l´estadi... CAMPIONS DE LLIGA, però no valdrà si no hi ha ASCENS. Tot i això és bonico veure saltar a la gespa a tots els xiquets eufòrics. El Castelló és una tradició com de les que parla CAGUEME.

  J.J., así es, la historia nos despierta los recuerdos cuando la hemos vivido y si no, a intentar mantener esas costumbres, hechos, etc. que la conforman.

  Gràcies a tu J.M. per les explicacions ben documentades en les que ens van il.lustrar i que han inspirat esta entrada bloguera. Fins el proper G-4 !

  ResponElimina