"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dimecres, 8 d’agost del 2018

Actualitat anacrònica. Pirineu aragonés.

Capitell claustre San Juan de la Peña.
"T´obri el cap"

Hi ha imatges artístiques de rabiosa actualitat. Ací deixe algunes que podrien il.lustrar notícies dels diaris de hui mateix, trobades pel Pirineu manyo. Molt de romànic i massa calor.

La campana de Huesca de José Casado del Alisal, a l´ajuntament titular.
Lluites polítiques i damunt el cognom de l´autor... ací ja tallen caps.

Grafits a l´Aljafería de Saragossa
Un Martín volia passar a la història, llástima no plasmar al Matías de la cripta de San Salvador de Leyre. Allí la calor no afectava el meu cervell.

 Capitell claustre romànic de San Pedro el Viejo de Huesca.
 Virtuós de l´arpa més dona pecadora. Com els "denunciats" al Metro de València...


Museo Pedagógico de Aragón. Huesca. Aula "franquista", d´estranquis.
Impressionant recopilació de material pedagògic, mai havia vist una mostra tan completa. Ho abordava tot al llarg de la història, em va agradar refrescar coneixements com els mètodes Freinet i l´impremta. Acabava de llegir un capítol de la Guerra Civil on afusellaven un mestre per aplicar estos mètodes de l´escola moderna:
https://www.elplural.com/sociedad/el-maestro-republicano-torturado-y-fusilado-por-querer-ensenar-el-mar-a-sus-alumnos_201178102

Taquilla a l´estació de Canfranc.
Pots fer-te soci del C.D. Castelló sense cúes. Pam pam casc!

PUBLICITAT:



SECCIÓ POSTALS FUTBOLERES (dedicada a Miquelàngelo):

*A Unión Deportiva Biescas (Unión Esportiva Biescas en aragonés) ye un club de fútbol aragonés, d'a localidat de Biescas en a Provincia de Uesca. Fue establito en 1945 y chuga en a Rechional Preferent (Grupo 1). 
O club chuga os suyos partidos en o campo de fútbol Fernando Escartín, que ye de céspet natural, y leva o suyo nombre en honor a o ciclista biesquense d'os anyos novanta y dos mil Fernando Escartín.





















Municipal El Cinca. AINSA CLUB DEPORTIVO. Ha pujat a 1ª Regional Aragó Grup II.

SECCIÓ RESTES HISTÒRIQUES SOTARRADES A LA VISTA:





















Centro de interpretación, Monasterio San Juan de la Peña

Costum aliena a Castelló, allà on vas es pot apreciar la història sota els peus.

Com sempre, un viatge dóna per a molt, ací he deixat unes poques curiositats. A vore si prosseguim amb imatges boniques. Per fer un tast i acabar l´entrada, timpà de catedral de Huesca. Apuntat, gòtic, em quede amb la maqueta en relleu i els Reis Mags representant les edats de l´home a l´esquerra: jove mirant el futur, madur amb barba curta al passat i l´ancià cap el cel...

Una darrera curiositat, i es que un colom rebel s´ha colat a la foto de la mateixa façana, a les mans de Sant Joan Baptista*!

* Fragment en aragonés. Vaig estar raonant, entre altres personatges, amb un home que parlava ansotà. A Ansó o Echo... o Hecho...
* No he dit res de Joan Baptista Planelles...
;-)

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. No me he podido resistir, ja,ja. No es santo pero casi, muchos lo tenemos en un pedestal, el primero de ellos el sr marqués D. Vicente Del Bosque, gran conocedor del fútbol.

      Elimina