dimecres, 14 de novembre del 2012

Un rayo de luz en las sombras.


Un rayo de luz en las sombras.
  
Este títol tan miguelhernándezsià correspon al d´una revista regional de l´any 1923. Les pàgines fan referència al nostre Club Deportivo Castellón quan només contava un anyet de vida i fa una semblança d´alguns equipiers dins un folleto de exaltación del fútbol. El preu era de 50 cèntims, parlava del València C.F. i altres equips, de La mujer y el niño en el Campo de Deportes... atents al fons i sobretot la forma d´aquest document amb prosa de l´època, ens embriagará de júbilo i ens deixarà sense respiració empíricament, lluny de vocablos soeces y epilépticos.
    
Açò ho tinc GRÀCIES al company de l´Associació Centenari Albinegre Fernando Sos i en darrera instància del seu amic Manuel Personat. Per cert hi ha una foto del seu avi, Teodoro, qui jugava al Castàlia equip, no stadium, paraula que m´encante, la feia servir ma uela Magdalena:
  
- Ja von aneu al stadium a l´entreno, xiqüelos ? 

Tornem a l´antigualla... hi ha que llegir-ho en xicotetes dosis perquè només en la primeres fulles Castellón y el Fútbol (amb majúscula) ja nomene a Próspero Merimée, Goya, Dickens, Ibsen...




En altres pàgines, alguns equipiers que ja coneixem i formen part del nostre patrimoni cultural albinegre:  el mite José Alanga i el familiar Vicente Martínez el Salao !! També Planchadell, tots ells del C.D.Castellón primigeni. De igual forma apareixen jugadors del Cervantes F.C. de Castellón, com E. Provinciales, José Beltrán i el porter Joaquín Blanch, el president del club Antonio Meseguer i altre president, el del comité provincial de Castelló Vicente Vilar. 

Tots parlen de partits, equips, records i... stadiums.



 





Al meditabund Martínez ja li vaig dedicar una entrada, recordem-la:


Encara tinc més documents de l´ínclit Salao però a veure si agafem sobredosi... ho deixaré per altra ocasió. Espere paladegeu les imatges de hui.

Un raig de llum en les ombres...

Notícia: puc avançar que dins dels actes del 90 aniversari del CDCS, anem a muntar una exposició fotogràfica a partir del dia 1 de desembre a l´Edifici Moruno del Grau de Castelló. Ja veureu què xulo.
 

4 comentaris:

  1. Hosti, misser Hoangho. Quins pantalons més bonics duien en aquella època. Fins i tot hi cabria jo, que tant m'he aprimat, muuuuuuu

    ResponElimina
    Respostes
    1. Atunero, t´has quedat en lo extern, ha,ha. Si q eren amples si, en contrast als dels anys 80. No has vist la referència als bous q fa l´escrit final?
      "La mujer, lirio lleno de sensibilidad, y el niño, sagrado capullo... no pueden permanecer como espectadores... en plazas de toros...
      el fútbol tiene un valor fundamental... el de atraer a la mujer y al niño... les resguarda de hondos y graves quebrantos físicos y espirituales..."

      BRUTAL. Llàstima el tenim incomplet i no sabem on arriba el paroxisme de l´autor.
      I els bous al Campo de Deportes ? MUUUUUUUUU

      Elimina
  2. Vaya tesoro!!! Me ha encantado. Esa exposición no me la pierdo, espero más info.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estas perlas no entran en la exposición. Será de fotos y ha surgido algún problemilla pero que no parará la ilusión de la Comisión. Se hará.

      Estoy de acuerdo, para mi también es un tesoro.

      Elimina