dimarts, 23 de desembre del 2014

Bon Nadal amb literatura albinegra.



Haureu observat que darrerament el blog no traspua tanta vida, circumstàncies de feina i altres menesters com escriure per a mi manen, el bou Atunero està digerint el premi del Ximo eixe al qui té mania, no obstant això arriba Nadal i cal felicitar al proïsme, sobretot al lletraferit i albinegre que ens segueix amb més o menys consistència.
L´any passat ho feia amb les campanes dels acúfens, no patiu, ahí estàn els maleïts, fent un marcatge ferri com el de Ugbade a Schuster, com el meu a Manchado (la 1ª part). Aquest any pertoca fer-ho amb altra malaltia, o malaties, les conegudes literatura i albinegrisme i a sobre farem un matxambrat i les juntarem en forma de video/tertúlia patrocinat per Tele-Moll en primer lloc i després amb un llibre infantil que em va cridar l´atenció per la portada però que a més sembla bonic.





"Moltes mirades, alguns secrets", novel.la de Ximo Ramos, a les prestatgeries.

Al blog ja hem comentat:


En el escudo de tu historia

Infrafútbol

Molta història del Club Esportiu Castelló, amb la veterania d´Arquimbau, contalles de Nadal i Sanahuja sobre eixe personatge que és Luis Cela, la nostàlgia del més literari Miquel Torres, les peripècies i dificultats dels amics Conrado i Miguel Ángel per confeccionar esta autèntica bíblia albinegra (amb ajuda del crack Ximo Alcón), l´estil autèntic d´Enrique al presentar i escriure més les anècdotes de tots.
La innecessària constatació de que el Castelló forma part de les nostres vides inexorablement i afortunada. Un plaer... albinegre.

I el llibre que us deia:


Sentimento de Carl Norac i Rébecca Dautremer:

http://loscuentosdelacaputxeta.blogspot.com.es/2013/02/sentimento-carlo-norac-y-rebecca.html

https://cuentosdepukka.wordpress.com/2012/01/23/carl-norac-rebk-dautremer-sentimento/

I un elefant, l´elefant d´Alanga, l´orellut... sentimento... orellut. Pam Pam !!

No direm que s´ha trencat el TRAM a la primera de canvi i sí que s´ha encertat amb Ramón Mª Calderé, l´entrenador de Vila-rodona. 

Esperant l´any de l´ascens, bones lectures i BON NADAL A TOT HOM !! 

Pròrroga:

José Luis Tirado Josety, autor de ...Y fuimos albinegros i Del Sequiol a Castalia estava convidat però va declinar. Una llàstima.

Atunero! a Castàlia va fer la treta d´honor un... torero ! per què no un bou ? i a més albinegre?

diumenge, 30 de novembre del 2014

El Castelló medieval a la Casa Matutano. I alguna idea factible...



























L´altre dia anava jo pel centre de Castelló per qüestió tecnològica quan de sobte i afortunadament es va convertir en etnològica: una ullada per la finestra de la casa Matutano, eixa on es van signar les Normes de Castelló, i vaig veure muralles, estris, pedres... em vaig transportar en el temps. El Castelló medieval. Costums, oficis, festes, jueus, moriscos... 
A més n hi havia un home ja major amb qui vaig comentar fotografies, límits de muralles... Portal de l´Aigua, portal del Migdia... premis i anècdotes... total, que dues imatges (de l´exposició) antigues eren de la seua autoria. Són aquestes:



Es tracta de Vicente Forcada Martí La primera foto és de les restes de la torre dels Alçaments a l´edifici del Col.legi d´Arquitectes de Castelló al carrer Ensenyança. Malgrat ell va parlar amb l´alcalde ho van tapar tot.
La segona és la torre de Sant Pere a la plaça de les Aules. Esta ere més complicat... i també l han soterrada.

D´acord. Però ací és quan jo em calente i comente que a altres indrets de la ciutat s´hagueren pogut mantindre les restes descobertes, per tindre algo d història, com fa la resta del món civilitzat. Després il.lustraré amb exemples. No vaig a desvetllar el que l´home savi em va dir, però estava prou en la meua línia.

Així que aneu que val la pena. Ací podeu fer un tast:































Aquesta us sonarà als seguidors del blog:


http://hoanghoat.blogspot.com.es/2012/05/el-portal-de-laigua-i-el-tram-progres-o.html

http://hoanghoat.blogspot.com.es/2013/02/i-ara-el-portal-del-migdia.html

Solucions que he trobat a altres llocs per respectar les restes històriques i en conseqüència la Història perfectament factibles ací, verbi gratia on han soterrat el Portal del Migdia, per marcar on anava el traçat de les muralles... a Castelló no posem res, pa què?:

Oviedo
Vila-real
Reus

 Com diu el vaina eixe de la tele... ¡ Y SI NO, DESMIÉNTEMELO !

divendres, 21 de novembre del 2014

Lliurament de premi a XIMO RAMOS.




Jo no em sent protagonista de res, ni vull ser-ho... les protagonistes són les paraules, sempre, el protagonista és el text, les paraules i el text que busquen i sempre busquen, encara que és molt possible que mai no troben res. O sí, ¿per què no?



Amb aquestes paraules acabava Ximo el discurs a l´acte de lliurament del 15é Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado. Ho senc estimat amic mes hui el prota ets tu. La teua passió per les paraules, els textos i la literatura en definitiva ha portat a que et donen una vara i un prestigiós premi. No sé què faràs amb el garrot eixe, no maltractes al bou Atunero i avant... ara diuen que això és cultura i tot... 
El premi que siga per animar-te a continuar escrivint i a obligar-me (és un plaer) a fer entrades blogueres tipus aquesta. Ací deixem constància dels feits amb anècdotes com l´error del sr. diputat de Cultura amb el teu nom, ja tens pseudònim pel mateix preu, Xavier Campos, i el reivindicatiu conte del Castelló que ja no existeix que Albert Garcia catorze anys després va aconseguir fora escoltat mitjançant el seu discurs.
Però com he dit el protagonista ets tu i el discurs important és el teu. Ací el deixem sencer per a la història, almenys per a la nostra història com dic sempre. ENHORABONA de nou i ENDAVANT.
Ara a llegir tots MOLTES MIRADES, ALGUNS SECRETS. Ah ! molt familiar la portada, amb l´imatge de la teua filla Mar i els colors brasilers del teu favorit Jorge Amado.




DISCURS de XIMO RAMOS.-

Voldria parlar-vos breument del que significa per a mi escriure, la meua manera d’entendre la literatura i la relació que hi ha entre la literatura i la realitat, tal com ho veig jo.

La realitat...

Pense que la realitat, moltes vegades o quasi sempre diria jo, s’obstina a quedar-se amagada darrere de les formes que veiem, oculta darrere de les paraules i explicacions que escoltem. La podem buscar, la realitat, la poder perseguir. Però sovint passa que quan sembla que l’estem a punt d’atrapar, quan allarguem la mà per tocar-la, s’escapoleix rient i desapareix. O es transforma subtilment, la punyetera. Molt punyetera.

Per això, la recerca de la realitat, per a qui vullga o tinga la necessitat de dedicar-s’hi, esdevé una tasca llarga i tal volta poc profitosa. Però que hi farem! En alguna cosa hem d’ocupar el temps de la vida. Tat que sí?

Jo des de sempre he admirat les persones que a través de l’art intenten entendre la realitat, o almenys capturar-ne un fragment. I entre aquestes persones, sobretot, he admirat aquelles que em descobrien i em segueixen descobrint el món a través de les paraules, que inventen històries i a través d’aquestes històries expliquen l’essència de l’ésser humà, les relacions humanes i socials i el món en general.  La literatura de ficció és l’art, art amb majúscules, que té per objectiu, o l’hauria de tenir segons la meua opinió, que té per objectiu arribar a la comprensió del món i de l’ésser humà a través de la imaginació i de la fantasia.

Pense que igual que el cirurgià usa el bisturí per penetrar dins del cos humà, l’escriptor usa les paraules per esgarrar la pell de les aparences i endinsar-se en una realitat que no es veu a simple vista. I després d’observar i analitzar i experimentar i imaginar i elaborar, després de tot això ens la mostra, i d’aquesta manera ens fa un regal preciós, el regal de la realitat, o un bocí, o si no hi arriba una ombra, que ja està bé.

També, s’ha de tenir en compte que aquest és un regal perillós, val més no confiar-se, perquè la realitat de vegades no és del tot comprensible, ni digestiva, ni apta per a totes les sensibilitats. I perquè la correcció política i la literatura són enemics mortals. I, per a mi, qui pretenga reconciliar-los s’equivoca, i s’equivoca molt.

I ara, com escric jo?

Jo diria que escric per imitació, que he aprés i estic aprenent a escriure de la mateixa manera que els xiquets aprenen imitant les persones més grans. En aquest aspecte calcule que dec estar en una edat entre els 3 i els 5 anys. Sóc com un xiquet que mira sense parpellejar la seua mestra, i tot seguit agafa el llapis i escriu el seu nom esforçant-se molt.
Escriu el seu nom i mostra el seu treball a la mestra, i la mestra li diu: molt bé, o no li ho diu però li ensenya com millorar, amb tota la professionalitat i l’afecte del món.
Així, imitant des de fa temps, sempre imitant els artistes escriptors, l’acte d’escriure ha sigut per a mi una manera d’investigar, una manera d’anar més enllà d’unes aparences que no em satisfan, un goig i un patiment, i, en certa manera, una forma de viure.
 
Els meus textos, els meus intents literaris fins ara han estat ocults, o anat a parar a les mans de persones dels meus cercles més pròxims. Alguns esteu ací…

Vos estic molt agraït, per la vostra paciència i honestedat. Gràcies.

Però ara, després d’aquest reconeixement públic, hi haurà un xicotet salt, em passarà una cosa que fins ara només havia imaginat: una selecció dels meus textos tindran el format de llibre i jo deixaré de triar els ulls que els llegiran. M’agrada aquesta idea, m’agrada molt i més encara, em fascina.
I és ben cert també que, escrivint, no tinc la intenció de ser protagonista de res. Els actes públics com aquest són necessaris, sí, ¡és que m’han donat un premi, el Pascual i Tirado! però no em sent còmode parlant, amb tants ulls i atencions sobre mi.

Perquè realment, jo no em sent protagonista de res, ni vull ser-ho... les protagonistes són les paraules, sempre, el protagonista és el text, les paraules i el text que busquen i sempre busquen, encara que és molt possible que mai no troben res. O sí, ¿per què no?

Gràcies



Reportatges:



Breu:


Un record pel meu professor de COU, l´escriptor JOSE LUIS AGUIRRE, qui ha mort. D.E.P. 
Valga d´homenatge l´entrada del 5 de febrer del 2012: